Встъпителни думи на генералния директор на СЗО по време на медийния брифинг относно COVID-19 – 20 март 2020 г.

Добро утро, добър ден и добър вечер, където и да се намирате.
Всеки ден COVID-19 изглежда достига нов и трагичен етап от съществуването си.
До момента повече от 210 000 случая са докладвани на СЗО и повече от 9 000 души са загубили живота си. Всеки загубен живот е трагедия, но също и мотивация да удвоим усилията си и да направим всичко, което можем, за да спрем заразата и да спасим повече животи.
Трябва също така да се радваме на успехите си. Вчера за пръв път от началото на епидемията, от Ухан не докладваха нови случаи.
Ухан дава надежда на останалия свят, че дори най-тежката ситуация може да се промени.

Разбира се, трябва да сме внимателни – ситуацията може да се обърне. Въпреки това, опитът на градовете и държавите, които отблъснаха вируса, дава надежда и кураж на останалия свят. Всеки ден научаваме все повече за този вирус и инфекцията, която той предизвиква. Едно от нещата, които научаваме е, че въпреки че по-възрастните хора са най-засегнати, младите също боледуват. Данните от много държави ясно показват, че хората под 50 години заемат значителна част от пациентите, които се нуждаят от хоспитализация.
Днес моето съобщение към младите хора е: вие не сте неуязвими. Този вирус може да ви вкара в болница за седмици и дори да ви убие. Дори да не се разболеете, изборите, които правите относно това къде ходите, могат да повлияят на това дали някой друг ще живее или не.
Радвам се, че толкова много млади хора разпространяват това послание, вместо вируса.

Както вече съм казвал много пъти, солидарността е ключова за победата над COVID-19 – солидарността между държавите, но и между различните възрастови групи. Благодаря ви, че се вслушвате в нашия призив за солидарност, солидарност, солидарност.
Още от самото начало нашето най-голямо безпокойство е относно влиянието, което този вирус може да окаже, ако се разпространи в държави с по-слаба здравна система или с уязвима популация.
Това безпокойство днес е съвсем реално. Знаем, че ако тази инфекция се разпространи в тези държави, това може да доведе до значителна заболеваемост и жертви.

И все пак това не е неизбежно. За разлика от всички пандемии досега, имаме силата да променим ситуацията. СЗО работи активно за подкрепата на всички държави и особено на онези, които имат
най-голяма нужда от нея. Както знаете, сривът на пазара за лични предпазни средства доведе до огромни затруднения при осигуряването на достъп на здравните работници до екипировката, от която те се нуждаят, за да работят сигурно и ефективно.
Това е едно от главните ни безпокойства.
Успяхме да намерим няколко производители в Китай, които се съгласиха да снабдяват СЗО. В момента финализираме споразуменията и координираме доставките, за да можем да
запълним отново складовете си и да изпратим лични предпазни средства на тези, които най-много се нуждаят от тях. Целта ни е, с помощта на нашите партньори, правителствата и частния сектор, да
изградим мрежа, която да осигури непрестанни доставки.

Благодарен съм на Джак Ма и неговата фондация, както и на Алико Данготе за тяхната готовност да помогнат за предоставянето на основни припаси за държавите, които имат нужда. В допълнение на призива ни да се тества всеки евентуално заразен, ние работим
усилено за увеличаването на броя на диагностичните тестове.
В света има много компании, които произвеждат диагностични тестове, но за да гарантира за тяхното качество, СЗО може да купува и препоръчва само тестове, които са били предмет на независима оценка. Ето защо работим с Фондацията за иновативни нови методи за диагностика (FIND или Foundation for Innovative New Diagnostics), за да добавим още лаборатории, които да оценяват новите методи за диагностика. В същото време, работим с компаниите, за да осигурим снабдяването и справедливото разпределение на тези тестове. Освен това, работим с компаниите за увеличаване на производството на други продукти, които са нужни за извършването на тестовете: от тампоните, използвани за вземане на проби, до големите уреди, нужни за тяхната обработка. Изключително благодарни сме на частния сектор за неговата подкрепа на ответната реакция в световен мащаб.

Само през последните дни разговарях с Международната търговска палата, с много изпълнителни директори чрез Световния икономически формум и с групата на бизнес лидерите Б-20 от страните от Г-20. Разбираме тежките финансови последствия от тази пандемия върху бизнеса и световната икономика. Окуражени сме от солидарността и щедростта на бизнес лидерите, които използват
воите ресурси, опит и контакти за подобряване на припасите си, съобщаване на надеждна информация и предпазване на своя персонал и на клиентите си.

Окуражени сме и от това, че държави от целия свят продължават да подкрепят ответната реакция. Благодарим на Кувейт за тяхното дарение от 40 милиона щатски долара. В допълнение на увеличаването на достъпа до маски, ръкавици, облекла и тестове, ние
увеличаваме и достъпа до технически насоки, основани на доказателства, от които здравните работници се нуждаят, за да спасяват животи. СЗО публикува насоки за здравните министри, администраторите на здравната система и другите отговорни лица, за да им помогне за предоставянето на животоспасяващо лечение в контекста на натоварването на здравните системи, без да се излага на риск безопасността на здравните работници. Насоките съдържат действия, които всички държави могат да предприемат, за да
предоставят грижа за пациентите си, независимо от броя случаи. Те също така очертават специфичните действия за подготовката на здравните системи за четирите основни етапа на развитие – липса на случаи, спорадични случаи, огнища със случаи и предаване в обществото.
Тези насоки съдържат практическа информация относно изследването, разпределението и пренасочването на пациентите, служителите, припасите, стандартите за грижа, ангажирането на общността и други.
Призоваваме всики държави да използват тези и други насоки, които могат да бъдат намерени на уебсайта на СЗО.

Ние не съветваме обаче само държавите. Ние съветваме и отделните хора по целия свят, особено тези, които в момента свикват с новата реалност. Разбираме, че животът на много хора в момента търпи огромни промени. Ситуацията в моето семейство не е по-различна – дъщеря ми вече присъства на часовете си онлайн, тъй като училището ѝ затвори. В това трудно време е важно да продължим да се грижим за своето физическо и психическо здраве. Това не само ще ни помогне в дългосрочен план, но ще ни помогне и да се преборим с COVID-19, ако се заразим.
Първо: яжте здравословна и питателна храна, която ще помогне на имунната ви система да функционира правилно!
Второ: намалете приема на алкохол и избягвайте напитки, съдържащи захар!
Трето: не пушете! Пушенето може да увеличи риска ви да развиете остра инфекция, ако се заразите с COVID-19.
Четвърто: спортувайте! СЗО препоръчва 30 минути физическа активност на ден за възрастните и един час на ден за децата. Ако местните и националните насоки ви го позволяват, излезте на разходка, да потичате или да покарате колело, като спазвате безопасна дистанция от останалите. Ако не можете да излизате от дома си, намерете видео с упражнения онлайн, танцувайте, правете йога или просто качвайте и слизайте по стълбите.
Ако работите от вкъщи, внимавайте да не седите твърде дълго в една и съща позиция.
Ставайте и си почивайте по 3 минути на всеки половин час.
В следващите дни и седмици ще предоставим още съвети относно това как да бъдете здрави, докато стоите у дома.
Пето: погрижете се за психическото си здраве! Нормално е да се чувствате стресирани, объркани и изплашени по време на криза. Говоренето с хора, които познавате и на които имате доверие, ще помогне. Подкрепата на други хора в общността ви може да ви помогне толкова, колкото ще помогне и на тях. Проверете как са съседите, семейството и приятелите. Състрадателността е лекарство.
Слушайте музика, прочетете книга или играйте на игра.
И се опитайте да не четете или гледате твърде много новини, ако това води до тревожност. Информирайте се от надеждни източници веднъж или два пъти на ден.
С цел да се увеличи достъпът до надеждна информация, СЗО работи с WhatsApp и Facebook за стартирането на нова информационна услуга, наречена „Здравна информация от СЗО“ (WHO Health Alert). Тази услуга ще предоставя последните новини и информация относно COVID-19, включително подробности относно симптомите и как да се предпазвате. Услугата за здравна информация вече е достъпна на английски език и ще бъде въведена и на други езици през следващата седмица. За да достъпите до нея, изпратете „hi” (бел. превод.: думата за „здравей“ на английски език) на следния телефонен номер в WhatsApp: +41 798 931 892. Тази инфомация ще бъде обявена и на нашия уебсайт по-късно днес.
COVID-19 ни отнема страшно много, но също така ни предоставя нещо специално – възможността да се обединим като човечество, за да работим заедно, да учим заедно и да растем заедно.
Благодаря ви!


Източник: https://www.who.int/dg/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-
at-the-media-briefing-on-covid-19–20-march- 2020?fbclid=IwAR3h7qahmJ2wok6JgGZNreOHRKPWZj72jij5yXslscLGIpDydzTUSIZr6Ns
Преводач: Нели Трифонова