Ваксината срещу COVID-19 на Модерна изглежда работи еднакво добре и при по-възрастни хора, сочи ранно проучване

Източник: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-cdc-moderna/moderna-covid-19-vaccine-appears-to-work-as-well-in-older-adults-in-early-study-idUSKBN25M1Y0
Превод: Надежда Цекулова

Julie Steenhuysen, Manojna Maddipatla

(Ройтерс) – Американската биотехнологична компания Moderna Inc (MRNA.O) обяви в сряда, че експерименталната ѝ ваксина срещу COVID-19 успява да предизвика имунен отговор у по-възрастни хора, подобен на този при по-младите участници в клиничното изпитване. От компанията се надяват, че тя ще бъде ефективна при хора, които се считат за изложени на висок риск от тежки усложнения при заразяване с коронавируса.

Компанията е един от водещите състезатели в надпреварата за разработване на ваксина срещу вируса, убил повече от 820 000 души по целия свят. Кандидатът ѝ, mRNA-1273, вече е в напреднал етап на  изпитвания върху хора, в който се тества способността му да предотврати инфекцията безопасно.

Последните данни от проучване от ранна Фаза I включват анализ на 20 души, в който подробно се описва как въздейства ваксината на по-възрастни хора.

Находките от анализа на субектите, получили 100-милиграмовата доза, се тестват много по-мащабно във Фаза III на клиничното изпитване. Модерна съобщи, че имунните отговори при възрастни между 56 и 70 години, над 70 години и тези от 18 до 55 години са подобни.

Здравните власти бяха загрижени дали някоя от разработваните ваксини ще работи при по-възрастните хора, чиято имунна система обикновено не реагира толкова силно на ваксините.

Акциите на „Модерна“, чиято стойност нарастна повече от три пъти тази година, се повишиха с около 6% след публикуването на данните.

Досега компанията е записала над 13 000 участници в последния стадий на своето проучване. Около 18% от общия брой на участниците са чернокожи, латиноамериканци, индианци или инуити, групи, които са особено силно засегнати от пандемията и често не са представени достатъчно в клинични проучвания.

Д-р Жаклин Милър, ръководител направление инфекциозни болести в Модерна, заяви пред Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), че компанията планира да публикува ежеседмични актуализации за записване на чернокожи и латиноамерикански доброволци за включване в проучването на своя уебсайт.  Pfizer Inc (PFE.N) заяви пред Ройтерс миналата седмица, че 19% от 11 000 доброволци, които вече са се включили в клиничното изпитване на тяхната ваксина, са чернокожи и латиноамериканци. Милър каза, че демографският състав на проучването на Модерна е честа тема при срещи с представителите на американските институции, оглавяващи програмата на Белия дом за ускоряване разработването на ваксини и лечение на COVID-19.

Дълбоко замразяване

Компаниите и здравните власти също работят върху начините за разпространение на ваксини срещу COVID-19, някои от които трябва да бъдат изпратени и съхранявани при изключително ниски температури.

Д-р Нанси Месоние, директор на Националния център за имунизация и респираторни заболявания към CDC, постави под въпрос плановете на Pfizer, след като компанията заяви, че ваксината ѝ трябва да се съхранява при ултра-ниски температури до 6 месеца или в специално проектирани контейнери за превоз до 10 дни. След като бъде извадена от контейнерите, ваксината може да се съхранява до един ден при температури между 2 и 8 градуса по Целзий (36-46 ° F) – приблизително температурата на нормален хладилник – или 2 часа при стайна температура. „Сложността на този план за съхранение и боравене с ваксини ще има голямо влияние върху способността ни за ефективно предоставяне на ваксината“, каза Месоние. В отговор от Pfizer обясниха, че се работи за стабилизиране на ваксината и при по-високи температури. Акциите на Pfizer са паднали с около 1,5%.

Ваксината на Модерна трябва да се съхранява при минус 20 градуса по Целзий за транспортиране и по-дългосрочно съхранение до шест месеца, но може да се съхранява при обичайна хладилна температура до 10 дни. Ваксината ще се дистрибутира в 10-дозови флакони без консерванти, съобщиха от компанията. Модерна също работи, за да направи ваксината стабилна при по-високи температури, каза Милър.

Модерна, която никога не е пускала ваксина на пазара, получи близо 1 милиард долара от правителството на САЩ в рамките на програмата  Operation Warp Speed. Компанията успя да сключи и споразумение за доставки със САЩ на стойност 1,5 милиарда долара .