Евтиният дексаметазон намалява смъртността с до една трета при хоспитализирани пациенти с тежки респираторни усложнения на COVID-19

Източник: https://www.recoverytrial.net/news/low-cost-dexamethasone-reduces-death-by-up-to-one-third-in-hospitalised-patients-with-severe-respiratory-complications-of-covid-19?fbclid=IwAR2m_iSAwdyH0ST4gq2CIphL3M9GDOE7lk-FaFK2IwvXz2eTLMhk6iHJZXM
Превод: Боряна Маринкова

Изявление на главните изследователи на рандомизираното оценъчно проучване на COVid-19 THERapY (RECOVERY) на дексаметазон, 16 юни 2020 г.

През март 2020 проучването RECOVERY (рандомизираното оценяващо проучване на COVid-19 thERapY) започна като рандомизирано клинично проучване, което да изследва обхвата на потенциалните средства на лечение на COVID-19, включително ниски дози дексаметазон (стероидно лечение). Над 11 500 пациенти са вслючени от над 175 болници на NHS във Великобритания.

На 8 юни набирането в рамото с дексаметазон е спряно, тъй като според контролния съвет на проучването са записани достатъчно пациенти, за да се установи дали има значителна полза от лекарството или не.

Общо 2104 пациенти са били рандомизирани да получават дексаметазон 6 mg веднъж на ден (през устата или чрез интравенозна инжекция) в продължение на десет дни и са сравнени с 4321 пациенти, рандомизирани само на стандартна терапия. Сред пациентите, които получават само стандартна терапия, смъртността от 28 дни е най-висока при тези, които се нуждаят от вентилация (41%), междинна при тези пациенти, които се нуждаят само от кислород (25%), и най-ниска сред тези, които не се нуждаят от респираторно подпомагане ( 13%).

Дексаметазон намалява смъртните случаи с една трета при интубирани пациенти (съотношение  0,65 [95% доверителен интервал 0,48 до 0,88]; p = 0,0003) и с една пета при други пациенти, получаващи само кислород (0,80 [0,67 до 0,96]; р = 0,0021). Няма доказана полза сред онези пациенти, които не се нуждаят от дихателно подпомагане (1.22 [0.86 to 1.75]; p=0.14).

Въз основа на тези резултати 1 смърт ще бъде предотвратена чрез лечение при около 8 пациенти на апаратна вентилация или при около 25 пациенти, които се нуждаят само от кислород.

Като се има предвид важността на тези резултати за общественото здраве, сега работим за публикуването на пълните подробности на проучването възможно най-скоро.

Peter Horby, Професор по възникващи инфекциозни заболявания в медицинския факултет Nuffield на Оксфордския университет и един от главните изследователи в проучването, казва: „Дексаметазонът е първото лекарство, показано за подобряване на преживяемостта при COVID-19. Това е изключително добър и чакан резултат. Ползата по отношение на преживяемостта е ясна и голяма при онези пациенти, които са достатъчно болни, за да се нуждаят от лечение с кислород, така че дексаметазонът сега трябва да се превърне в стандарт за лечение при тези пациенти. Дексаметазонът е евтин, наличен и може да се използва веднага, така че да спасява животи по целия свят.’

Martin Landray, Професор по медицина и епидемиология във Факултета по обществено здраве Nuffield в Окфордския университет и един от главните изследователи заяви: „От появата на COVID-19 преди шест месеца търсим лечение, което може да подобри преживяемостта, особено при най- тежко болните пациенти. Тези предварителни резултати от проучването RECOVERY са напълно ясни – дексаметазонът намалява риска от смърт сред пациенти с тежки респираторни усложнения. COVID-19 е глобално заболяване – фантастично е, че първото доказано лечение за намаляване на смъртността е това, което е налично и достъпно в целия свят.’

Главният научен съветник на правителството на Обединеното кралство, сър Патрик Валанс, казва: „Проучването Recovery ни предоставя огромна новина днес, показваща, че дексаметазон е първото лекарство за намаляване на смъртността от COVID-19. Особено вълнуващо е, тъй като това е евтино и широко достъпно лекарство.

„Бележим истински пробив в нашата борба срещу болестта и бързината, с която изследователите са напреднали и успели да намерят ефективно лечение, е наистина забележителна. Това показва колко е важно да се провеждат висококачествени клинични изпитвания и на резултатите от тези изпитвания да се основават важни и ключови решения.’

Бележки

За интервюта се свържете с: Genevieve Juillet, Мениджър за връзки с медиите (изследвания и иновации), Оксфордски университет.

Подробности за клиничното проучване www.recoverytrial.net.

Предлагат се редица потенциални лечения за COVID-19, но не е ясно дали някое от тях ще се окаже по-ефективно за подобряване на преживяемостта от обичайния стандарт на болнична помощ, който ще получават всички пациенти.

За проучването RECOVERY

Проучването RECOVERY е голямо, рандомизирано контролирано проучване на възможни лечения за пациенти, приети в болница с COVID-19. Над 11 500 пациенти са били рандомизирани в следните лечебни групи или без допълнително лечение:

  • Лопинавир – Ритонавир (използван при лечение на ХИВ)
  • Дексаметазон в ниски дози (вид стероид, който обикновено се използва за лечение на възпаления)
  • Хидроксихлорохин (който вече е спрян поради липса на ефикасност)
  • Азитромицин (често използван антибиотик)
  • Тоцилизумаб (противовъзпалително лечение, прилагано чрез инжектиране)
  • Плазма (събрана от донори, които са се възстановили от COVID-19 и съдържа антитела срещу вируса на SARS-CoV-2).

Като цяло дексаметазонът намалява 28-дневната смъртност със 17% (0,83 [0,74 до 0,92]; P = 0,0007) със силно значима тенденция, показваща най-голяма полза сред пациентите, които се нуждаят от вентилация (тест за тенденция p <0,001). Но е важно да признаем, че не открихме доказателства за ползи при пациенти, които не се нуждаят от кислород и не изследвахме пациенти извън болничните условия. Проследяването е пълно за над 94% от участниците.

Проучването RECOVERY е проведено от регистрираните клинични изпитвателни звена към Факултета по обществено здраве Nuffield D в партньорство с Факултета по медицина Nuffield. Изпитанието е подкрепено с субсидия на Оксфордския университет отот  UK Research and Innovation/National Institute for Health Research (NIHR) и финансиране от NIHR Oxford Biomedical Research CentreWellcome, Bill and Melinda Gates Foundation,  Department for International Development, Health Data Research UK, Medical Research Council Population Health Research Unit и  NIHR Clinical Trials Unit Support Funding. 

Проучването RECOVERY включва хиляди лекари, медицински сестри, фармацевти и изследователски администратори в над 175 болници в цяла Великобритания, както и служители на NIHR Clinical Research Network, NHS DigiTrials, Public Health England, Public Health Scotland, Department of Health & Social Грижи и NHS в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

За Оксфордски университет

Оксфордският университет е класиран на първо място в класацията за висше образование на Times за трета поредна година и в основата на този успех са нашите новаторски изследвания и иновации. Оксфорд е световно известен с научните постижения и е дом на едни от най-талантливите учени от целия свят. Нашата работа е в услуга на живота на милиони хора, разрешавайки проблеми в реалния свят чрез огромна мрежа от партньорства и сътрудничество. Широчината и интердисциплинарността на нашата научна работа създават креативни и иновативни идеи и решения. Чрез своята научно-изследователска линия за комерсиализация, Oxford University Innovation, Оксфорд е най-престижният университетски патент в Обединеното кралство и е класиран на първо място във Великобритания за университети, като от 1988 г. е създал над 170 нови компании. Над една трета от тези компании са създадени през последните три години.


© 2020 Факултет по обществено здраве Nuffield