Не съществуват данни за връзка между ибупрофена и тежките случаи на COVID-19

Френският здравен министър препоръча в събота да се избягват противовъзпалителните средства поради предположението, че влошават инфекцията

Мануел Анседе

15 март 2020 г. – 15:36 ч.

Испанската агенция за медикаменти и медицински изделия (AEMPS) съобщи тази неделя, че „в момента не съществуват данни, които биха позволили да се потвърди, че инфекцията с COVID-19 се влошава при употреба на ибупрофен или други нестероидни противовъзпалителни средства, поради което няма основания пациентите, които се лекуват от хронични заболявания с тези медикаменти, да прекъсват лечението“.

Съобщението идва два дни след като френският здравен министър Оливие Веран излезе с обезпокоително предупреждение за новия коронавирус в профила си в Туитър: „Приемът на противовъзпалителни медикаменти (ибупрофен, кортизон и т.н.) би могъл да бъде фактор за влошаване на инфекцията. Ако имате повишена температура, приемайте парацетамол. Ако вече приемате противовъзпалителни средства или имате съмнения, консултирайте се с лекаря си.“ Въпреки това протоколът за лечение на пациентите, създаден от Министерството на здравеопазването на Испания, препоръчва „обичайните аналгетици (парацетамол или ибупрофен)“ при леки инфекции на долните дихателни пътища, причинени от новия коронавирус с техническото наименование SARS-CoV-2.

Объркващото предупреждение, изказано от френския министър, се основава на противоречиво изследване, публикувано на 11 март от екипа на Михаел Рот от Базелския университет (Швейцария). Новият коронавирус използва белтък с формата на игла, за да се вгради като ключ в друг човешки белтък, АСЕ2, който отваря вратата към белодробните клетки, кръвоносните съдове и други органи. След като проникне вътре, вирусът използва собствените си клетъчни механизми, за да създаде серия от 10 000 до 100 000 свои копия. Авторите на изследването, публикувано в специализираното списание The Lancet Respiratory Medicine, изказват хипотезата, че ибупрофенът активира тази врата АСЕ2, което „би улеснило инфектирането“ с новия коронавирус.

През май европейска комисия ще се произнесе дали ибупрофенът наистина обостря инфекциите

Самите учени изказват предположението, че някои терапии за диабет и хипертония с медикаменти, които стимулират АСЕ2, биха могли да повишат риска за развитие на тежка форма на COVID-19 – болестта, предизвикана от новия коронавирус. Авторите признават, че това е само хипотеза, която трябва да бъде потвърдена чрез други изследвания. Най-мащабното проучване, публикувано до момента за рисковите фактори за летален изход от новия коронавирус, анализира случаите на 191 пациенти в тежко състояние, приети в две болници в Ухан в началото на епидемията. Половината от тях имали и предишни заболявания като хипертония (30%), диабет (19%) и коронарна болест на сърцето (8%), но това са проценти, които не биха изглеждали необичайно в една здрава популация в напреднала възраст.

Комисията за оценка на рисковете в рамките на фармакологичния надзор на ЕС проучва предполагаемото обостряне на инфекциите при употреба на ибупрофен или кетопрофен по искане на Франция, както съобщава Испанската агенция за медикаменти и медицински изделия (AEMPS) към Министерството на здравеопазването. „Предвижда се този анализ да бъде готов през май, но на базата на наличната информация е трудно да се прецени дали тази асоциация съществува, тъй като ибупрофенът се използва за лечение на първоначалните симптоми на инфекциите и следователно не е лесно да се установи причинно-следствената връзка“ – добавя агенцията.

AEMPS напомня, че в листовките на медикаментите, съдържащи ибупрофен, вече е посочено, че той „може да маскира симптомите на инфекциите, което би могло да забави диагностицирането им и да бъде причина да се диагностицират в по-напреднал стадий, въпреки че това се отнася за инфекциите като цяло, а не по-конкретно за инфекцията, причинена от COVID-19”.

В ръководствата, напомня AEMPS в своето комюнике, се препоръчва употребата на парацетамол за симптоматично лечение на повишената температура като първа алтернатива. „Въпреки това няма и доказателства, които да сочат, че употребата на ибупрофен за лечение на незначителни симптоми е противопоказана. И в двата случая медикаментите трябва да се използват съгласно листовката и в най-ниската доза, способна да овладее симптомите“ – информира агенцията.

Източник: https://elpais.com/ciencia/2020-03-15/sanidad-afirma-que-no-hay-ningun-dato-que-vincule-el-ibuprofeno-a-los-casos-graves-de-covid-19.html?utm_source=Facebook&ssm=FB_CM&fbclid=IwAR2EbB9zx3a_WBdoOZ6ADrSQ7Q37QBt2o8nS2xBKIiHdj7rs_MF7FyUOtDo#Echobox=1584283500

© Превод: Анелия Петрунова