Информация за пациенти с множествена склероза

28. 03. 2020 г. CEMCAT, Център за Множествена склероза, Каталуния

Източник: https://www.cem-cat.org/es/articulo/informaci%C3%B3n-sobre-el-estado-del-coronavirus-sars-cov-2?fbclid=IwAR07zJySiKhH-9OsF7hBHqsi_ZtrWPfV0ec2rnBWmpHRZoPIw1MR7qtN_Fc

Превод: Весела Петрова

През декември 2019 в провинция Хубей в Китай се появява респираторно заболяване, причинено от непознат до този момент вирус от семейството на коронавирусите, съставено от различни микроорганизми, които циркулират в различни животински организми. Терминът коронавирус идва от микроскопичния му вид, оприличаван на корона. Инфекцията може да премине от животни към хора и заболяването да се прояви, сочат примери от миналото. Вирусът причинител на сегашната пандемия е наречен SARS-CoV-2, а заболяването, причинено от него е COVID-19. 

Представяме някои полезни данни за SARS-CoV-2, както и стратегии за избягване на заразяване и усложнения.

 1. Как се разпространява SARS-CoV-2?

SARS-CoV-2 е много заразен, което означава, че се предава изключително лесно от човек на човек. Заразяването става при контакт и по въздушно-капков път – при кихане или кашляне заразеният отделя малки капчици, които достигат до два метра от него  и попадат в дихателните пътища на здравия човек. Заразяването при контакт се осъществява, когато инфектиран, след като е пипал устата или носа си, докосва повърхност – маса, врата, асансьорен бутон или ръка на друг човек. Вирусът остава върху повърхности, където е възможно да живее до девет дни. Ако незаразен човек пипне повърхността и след това си докосне устата, носа или очите, е възможно да се зарази.

 • Кой може да се зарази с SARS-CoV-2?

Всеки човек е податлив на инфекцията със SARS-CoV-2. Времето, което минава след първоначалния контакт до появата на симптомите (инкубационния период)  e средно от 5 дни до 14 дни.

 • Какви са симптомите на инфекцията с вируса SARS-CoV-2?

Инфекцията може да предизвика различни симптоми, но най-общите са температура и суха кашлица. В някои случаи се наблюдава общо неразположение, болки в главата, мускулите, втрисане, поради което може да бъде сбъркана с обикновена настинка.

 • Колко сериозна е инфекцията със SARS-CoV-2?

Както всички респираторни заболявания, COVID-19 може да се окаже много сериозно. При по-голямата част от заболелите инфекцията преминава леко, възстановяването е задоволително – само с почивка,  хидратиране на организма и без нужда от специфични допълнителни мерки. С повишен риск за сериозно респираторно заболяване, причинено от SARS-CoV-2, са хората над 60 годишна възраст, страдащите от хронични заболявания, както и приемащите имуносупресивни лекарства. Ето защо, засегнатите от множествена склероза трябва да предприемат най-стриктни превантивни мерки, за да избегнат заразяване със SARS-CoV-2.

 • Какви са мерките, за да избегнем заразяване със SARS-CoV-2?    

Основните мерки, за да се избегне инфекцията със  SARS-CoV-2 е да се поддържа съответната адекватна хигиена, миене на ръцете, избягване на места с много хора, тъй като вирусът идва от дихателните секрети на заразения пациент при кашляне или кихане. Можем да се разболеем и от близък контакт (при дистанция по-малка от 2м). Затова трябва да се избягат местата със струпване на много хора, където не може да бъде спазвана дистанция от 2 м. Тъй като вирусът може да престоява върху различни повърхности, можем да се заразим при пипане на заразена повърхност с пренасяне на заразата към устата, носа или очите. Затова е важно да си мием често ръцете с вода и сапун в продължение на 20 секунди. По този начин избягваме да пренесем вируса към респираторните пътища и да се заразим.

 • Повишен ли е рискът от инфекцията със SARS-CoV-2 при пациенти с множествена склероза (MC) и оптичен невромиелит?

Рискът от заразяване е същият, както при останалите хора, тъй като диагнозата множествена склероза или оптичен невромиелит не предполага по-голям риск за заразяване със SARS-CoV-2. Рискът обаче се увеличава, ако се приемат имуносупресивни препарати, ползвани при лечение на множествена склероза и оптичен невромиелит. Рискът е по-висок при наличие на заразени на мястото, където живее пациентът. Хората с МС, които са сериозно обездвижени имат изразена слабост в ръцете, както и вероятна мускулна слабост в дихателните мускули, което води до по-голям риск от сериозни респираторни усложнения.

 • Може ли състоянието при множествена склероза (MC) да се влоши поради COVID-19?

Въпреки, че някои вирусни инфекции се свързват с проява или преходни влошавания на болестта, до този момент не е известно дали това е валидно и за SARS-CoV-2. Всяка инфекция може да предизвика псевдо-проява, която е трудно разпознаваема от истинската изява на болестта. Обикновено при псевдо-проявата се явяват симптоми, сходни на появили се в миналото такива.  Те могат да се появяват или изчезват при умора, стрес и или разболяване.

 • Трябва ли да прекратя лечението на множествена склероза (MC) или оптичен невромиелит?

Не. Спирането на някои видове лечения за МС може да предизвика тежко реактивиране на болестта. Препоръчва се продължаване на протичащото лечение, без то да бъде променяно. В зависимост от конкретния вид лечение, може да бъде предписана допълнителна мярка, но тя е решение единствено и само на лекуващия невролог. При позитивна проба за  SARS-CoV-2, свържете се с невролога си, за да го информирате, като следвате неговите препоръки относно лечението, модифициращо хода на основното заболяване.

 • Какво да направя, ако се почувствам болен?

Ако се появи един от симптомите – кашлица, температура, болки в гърлото, затруднено дишане – следвайте следните препоръки:

 • Останете си вкъщи и се опитайте да контактувате с възможно най-малко хора.
 • Ползвайте обикновена хирургическа маска – тя ще спомогне да избегнете  разпространението SARS-CoV-2 по въздушно-капков път. Ако по някаква причина Вие не можете да стоите с маска, всеки който е в контакт с Вас на по-малко от 2 м. трябва да носи такава.  
 • При кашляне или кихане покрийте устата си, за препоръчване с лакът.
 • Мийте ръцете си често с вода и сапун.
 • Често почиствайте и дезинфекцирайте повърхностите, които пипате.
 • Осигурете си телефонните номера, обявени за спешни случаи и следвайте инструкциите при нужда.
 • Ако симптомите се влошават (затруднено дишане), нужна е спешна помощ. 

Съвети за деца и бременни с МС: За момента не съществуват специфични съвети за бременните с МС. Те трябва да следват същите препоръки, каквито и всички останали. Няма данни за усложнения за плода или майката при заразяване със SARS-CoV-2. Не е известно дали SARS-CoV-2 се предава от майката на бебето по време на бременността или при кърмене.  Няма специфични препоръки за деца с множествена склероза. Следят се описаните вече съвети.

Съвети при видовете лечения, модифициращи хода на МС

 • Глатирамер ацетат (ГА) (Copaxone®, Glatirбmero Mylan®): не е необходимо да бъде прекъсвано лечението при пациенти с позитивен резултат за COVID-19. Препоръчва се незабавна консултация с невролог.
 • Интерферон бета (Avonex®, Betaferуn®, Rebif®, Plegridy®, Extavia®): не е необходимо да бъде прекъсвано лечението при пациенти с позитивен резултат за COVID-19 или при лица с подобни на коронавируса симптоми.  Препоръчва се незабавна консултация с невролог.
 • Терифлуномид (Aubagio®): не е необходимо да бъде прекъсвано лечението при пациенти с позитивен резултат за COVID-19 или при лица с подобни на коронавируса симптоми.  Препоръчва се незабавна консултация с невролог.
 • Диметил фумарат (Tecfidera®):  не е необходимо да бъде прекъсвано лечението при пациенти с позитивен резултат за COVID-19 или при лица с подобни на коронавируса симптоми, с изключение на случаите, когато броят на лимфоцитите е 500 или под 500 в µl кръв.  Препоръчва се незабавна консултация с невролог.
 • Натализумаб (Tysabri®): не трябва да бъде прекъсвано лечението при позитивен резултат за COVID-19 или при лица с подобни на коронавируса симптоми. Препоръчва се незабавна консултация с невролог.
 • Финголимод (Gilenya®): не трябва да бъде прекъсвано лечението, но се препоръчва незабавна консултация с невролог при диагноза COVID-19 или при наличие на подобни на коронавируса симптоми.
 • Кладрибин (Mavenclad): трябва да се вземат мерки при брой на лимфоцитите 500 или под 500 в µl кръв. Необходимо е да се обмисли отлагане на лечението. Свържете се с невролога си, ако Ви диагностицират с COVID-19 или имате подобни на коронавируса симптоми.
 • Алемтузумаб (Lemtrada): трябва да се вземат мерки при брой на лимфоцитите 500 или под 500 в µl кръв. Необходимо е да се обмисли отлагане на лечението. Свържете се с невролога си, ако Ви диагностицират с COVID-19 или имате подобни на коронавируса симптоми.
 • Ритуксимаб/Окрелизумаб (Ocrevus):  трябва да обсъдите с невролога си възможността следващата доза да бъде отложена за период от/над 6 месеца. Свържете се с невролога си, ако Ви диагностицират с COVID-19 или имате подобни на коронавируса симптоми.

Таблица, обобщаваща леченията за МС:

МОДИФИЦИРАЩИ БОЛЕСТТА МЕДИКАМЕНТИ НАЛАГА ЛИ СЕ СПИРАНЕ НА ЛЕЧЕНИЕТО?
Глатирамер ацетат (ГА) (Copaxone®, Glatirбmero Mylan®) Интерферон бета (Avonex®, Betaferуn®, Extavia®, Plegridy®, Rebif®) Диметил фумарат (Tecfidera®) Терифлуномид (Aubagio®)   Не е необходимо.  Лечението продължава без промяна.  
Натализумаб (Tysabri®): Не трябва.  Лечението продължава без промяна.  
Финголимод (Gilenya®): Не трябва. Прекратява се само по изискване на невролога. Необходима е незабавна консултация.
Кладрибин (Mavenclad®) Алемтузумаб (Lemtrada ®) Трябва да се обмисли отлагане старта на лечението или предвидения цикъл на лечение. Да се вземат незабавни мерки при брой на лимфоцитите 500 или под 500 в µl кръв.  

Информация:

Министерство на здравеопазването на Испания: https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov-China/ciudadania.htm

Още извори на информация:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index-sp.html

Относно множествена склероза:

http://www.esclerosismultiple.com/el-coronavirus-y-la-esclerosismultiple-lo-que-necesita-saber/

https://www.msif.org/news/2020/02/10/the-coronavirus-and-mswhat-you-need-to-know/?lang=es

http://www.sen.es/noticias-y-actividades/222-noticias/covid-19-informacion-para-pacientes/2657-recomendaciones-manejopacientes-con-esclerosis-multiple-durante-la-infeccion-porcoronavirus-covid-19-actualizacion-1