Лекарите се обръщат към съществуващите лекарства в борбата с коронавируса 

Лекарите се обръщат към съществуващите лекарства в борбата с коронавируса

Бенда Гудман, МА

18 февруари 2020 г.

18 февруари 2020 г. – COVID-19, инфекцията от наскоро идентифицирания коронавирус в момента е болест, срещу която няма фармацевтични „оръжия“. Няма ваксина, която да предпазва от нея, нито лекарства, които да я лекуват.

Изследователите обаче се надпреварват да променят това. Още през април би могло да има ваксина, готова за тестване.

Повече от 20 проучвания вече са регистрирани на ClinicalTrials.gov, уебсайт за научни изследвания. Тези проучвания целят да тестват всичко от традиционната китайска медицина до витамин C, стволови клетки, стероиди и лекарстра, които се борят срещу други вируси като грип и ХИВ. Надеждата е, че нещо относно това как тези лекарства с ново предназначение действат, ще помогне на пациентите, които са тежко болни и нямат други опции.

Антъни Фаучи, лекар, директор на Националния институт за алергии и инфекциозни болести казва, че всичко това е част от наръчника за най-новите болести.

„Има доста емпирични предположения“, твърди той. „Ще предложат много лекарства, които вече съществуват. Ще кажат, че има данни, които сочат, че те спират вируса“ в лабораторни условия.

Но епруветките не са хора и много лекарства, които действат в лаборатория в крайна сметка няма да помогнат на пациентите. 

Веднъж попаднали в организма, коронавирусите са особено трудни да бъдат спрени. За разлика от много други вируси, те притежават механизъм срещу външна намеса – „коректор“, който постоянно проверява структурата им и търси грешки, включително потенциално животоспасяващите грешки, които лекарствата могат да въведат.

Фаучи твърди, че изследователите ще започнат да правят по-добри предположения как да помогнат на хората, когато могат да тестват лекарствата върху животни.

„Все още нямаме животински модел на новия коронавирус. Когато имаме животински модел, това ще бъде голяма помощ за лекарствата, защото ще можем ясно да тестваме по физиологически начин дали действат“, казва той.

Референции:

Антъни Фаучи, лекар, директор, Национален институт за алергии и инфекциозни болести, Бетезда.

Марк Денисън, лекар, директор, Дивизия за инфекциозни болести, Медицински университет Вандербилт, Нашвил.

Д-р Джордж Пейнтър, главен изпълнителен директор, „Дружества по иновации на лекарствата в Емори“, университета Емори, Атланта.

ClinicalTrials.gov, използван на 17 февруари 2020 г. 

Изследванена клетките: „Ремдесивир и хлорохин ефективно спират новия коронавирус (2019-nCoV) в лабораторни условия“.

„The New England Journal of Medicine“: „Първи случай в САЩ за 2019 г. на новия коронавирус“.

„Journal of Virology“, 3 февруари 2020 г.

Световната здравна организация: „Клинично управление на тежка остра респораторна инфекция при съмнения за новия коронавирус“.

Оригинална статия на английски език

https://www.medscape.com/viewarticle/925402?fbclid=IwAR0hoZZXKQvy1m1EAHbxxxAOWfNyfEVF1r_hxS3amIt3rPkklQKueuk8rWc#vp_1
© Преводач: Нели Трифонов