Добри новини за COVID-19

Добри новини по повод COVID-19

От Robert Wiblin 

· Публикувана на 3 април 2020

Много от нас се чувстват потиснати от ситуацията с COVID-19 и това без съмнение е ужасна трагедия. Но милиони хора се включиха със своята експертиза и активни действия и има много добри новини, смесени с лошите.

В медиите има тенденция да се осигурява по-обстойно отразяване на лошите новини, защото аудиторията намира негативните истории за по-привлекателни.

Ето защо в интерес на баланса, ето някои положителни неща, които научихме през последната седмица, докато пишехме статии как да се справим с коронавирусната криза чрез временна заетост, дарения или политики, които включват над 250 възможности за работа и 60 източника на финансиране.

Някои страни се справят с COVID-19 без дори да го пуснат да премине границите им, докато други превръщат вълната на разпространение в пандемия

Както можете да видите в тази диаграма, COVID-19 остава най-добре контролиран в Южна Корея, Тайван и Сингапур. Тайван едва ли е видим долу в дъното на графиката, а в Сингапур няма достатъчно смъртни случаи, за да бъде включен в диаграмата.

След като те премахнат своите ограничителни режими и мерки за забрана на движение, другите държави  потенциално могат да копират методите им, за които тези три страни са доказали, че са ефективни. COVID-19 е под контрол и в Хонконг, Япония и Китай, които съобщават за единични нови случаи. (За съжаление Хонконг и Япония не тестват достатъчно хора, за да са сигурни, а Китай не казва колко тестове обработва, така че ще трябва да изчакаме и да видим техните резултати.)

Както показва фигурата по-долу, дори в двете най-тежко засегнати страни Испания и Италия, се наблюдават темповете на увеличение за новите случаи и снижаване на смъртността.

Италия въведе пълна национална карантина и социална изолация на 9 март, а Испания направи същото на 14 март. Броят на хората, които загиват всеки ден, е стабилен в Италия през последните
десет дни, а в Испания той нараства много по-бавно през последните осем.

В действителност повечето държави, които са въвели такова ниво на социална и физическа изолация, отчитат нивото на диагностициране на нови случаи да намалява или спада 1-3 седмици по-късно, както се надявахме и очаквахме.

В съответствие с това изследователи от Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина оцениха, че честотата на репродуктивността на коронавируса във Великобритания е под 1, благодарение на факта, че повечето хора предпочетоха да останат вкъщи. Ако това е правилно, броят на новите случаи ще спадне драстично и ще продължи да намалява през следващите 6 седмици.