Встъпителни думи на генералния директор на СЗО по време на медийния брифинг относно COVID-19 – 25 март 2020 г.

Източник: https://www.who.int/dg/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the-media-briefing-on-covid-19–25-march-2020

Преводач: Милена Попова

Добро утро, добър ден и добър вечер, където и да се намирате.

Пандемията продължава да нанася огромни щети не само на здравето на хората, но и на множество сфери от живота.

Вчера правителството на Япония и Международният олимпийски комитет взеха трудно, но мъдро решение да отложат тазгодишните Олимпийски и Параолимпийски игри.

Благодаря на министър-председателя Абе и на членовете на МОК за това, че направиха тази жертва, за да защитят здравето на спортистите, зрителите и официалните лица.

Очакваме с нетърпение провеждането през следващата година на Олимпийските и Параолимпийските игри, като се надяваме да бъдат още по-мащабен и по-хубав празник на общите ни усилия, на който аз също се надявам да присъствам.

В миналото вече сме преодолявали множество пандемии и кризи. Ще преодолеем и тази.

Въпросът е колко висока цена ще платим.

Вече изгубихме повече от 16 000 души. Осъзнаваме, че ще има още жертви – колко точно ще определят днешните ни решения и действия.

За да забавят разпространението на COVID-19, много държави въведоха безпрецедентни мерки със значителна социална и икономическа цена – затвориха училищата и обществените заведения, отмениха спортните събития, призоваха хората да стоят у дома и да се пазят.

Ние разбираме, че в момента тези държави се опитват да направят преценка кога и по какъв начин ще могат да облекчат тези мерки.

Отговорът зависи от това какво прави самата държава, докато са в сила тези общонационални мерки.

Да се иска от хората да стоят у дома и да се прекрати придвижването на населението е мярка, с която се печели време и се облекчава натискът върху здравната система.

Но сами по себе си тази действия няма да потушат епидемията.

Смисълът на тези действия е да дадат възможност за прилагане на по-прецизни и насочени мерки, необходими, за да се спре предаването на заразата и да се спасят човешки животи.

Ние призоваваме всички държави, които са въвели т.нар. “карантинни“ мерки, да използват това време, за да осъществят настъпление срещу вируса.

Вече сте създали вторична благоприятна възможност за действие. Въпросът е: как ще я използвате?

Ние препоръчваме шест ключови действия.

Първо, увеличавайте, обучавайте и разгръщайте своята работна сила в областта на здравеопазването и общественото здраве;

Второ, осъществете система за откриване на местно равнище на всяко лице, за което има подозрение, че е заразено;

Трето, увеличете производството на тестове, разширете обхвата на тестирането и го направете колкото може по-достъпно;

Четвърто, определете, адаптирайте и оборудвайте бази, които ще се използват за лечение и изолиране на пациенти;

Пето, разработете ясен план и процедура за поставяне под карантина на контактните лица;

И шесто, пренасочете работата на цялата държава към ограничаването и контролирането на COVID-19.

Тези мерки са най-добрият начин, за да се потисне и прекрати предаването на заразата, така че, когато ограниченията се отменят, вирусът да не се завърне.

Никоя държава не иска, след като отвори училищата и предприятията, да бъде принудена отново да ги затвори заради повторна поява на заразата.

Енергичните мерки за откриване, изолиране, лечение, тестиране и проследяване са не само най-добрият и най-бързият начин да се стигне до отмяна на крайните социални и икономически ограничения – това е и най-добрият начин те да се избегнат.

В над 150 държави и територии все още има по-малко от 100 заболели.

Като предприемат още сега решителни мерки, тези държави имат възможност да предотвратят масовото предаване на заразата и да избегнат част от тежката социална и икономическа цена, която плащат други държави.

Това се отнася с особена сила за множество уязвими държави, чиито здравни системи могат да се сринат под тежестта на големия брой пациенти, наблюдаван в някои страни с масирано предаване на заразата.

Днес съвместно с генералния секретар на ООН Антонио Гутереш, заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок и изпълнителния директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор отправихме глобален хуманитарен призив да се окаже подкрепа на страните, които са най-нестабилни и които десетилетия наред изпитват тежки хуманитарни кризи.

Настоящата ситуация е много повече от криза, свързана със здравето, и ние сме решени за работим единно в рамките на ООН, за да защитим най-уязвимите хора по света от вируса и последиците от него.

Също така приветстваме призива на Генералния секретар за глобално прекратяване на военните действия. Всички сме изправени пред обща заплаха и единственият начин да я победим са сплотените действия на цялото човечество, на целия човешки род.

Благодарни сме на над 200 000 лица и организации, които внесоха дарения във Фонда за солидарен отговор на COVID19. От създаването му преди по-малко от две седмици до сега в него са постъпили над 95 милиона долара. Бих искал да изразя дълбока благодарност към „Глаксо Смит Клайн“ за днешното им щедро дарение от 10 милиона долара.

Ние сме особено загрижени за уязвимите държави, но във всички страни има уязвими групи, сред които и възрастните хора.

Възрастните хора съхраняват колективната мъдрост в нашите общества. Те са скъпи и ценни членове на семействата ни и на обществото.

Те обаче са изложени на по-голям риск от развиване на по-тежки усложнения вследствие на COVID-19.

Ние се вслушваме във възрастните хора и онези, които се грижат за тях, за да разберем как да им окажем най-добра подкрепа.

Трябва да работим съвместно, за да защитим възрастните хора от вируса и да им осигурим необходимото – храна, гориво, лекарства и общуване.

Физическото дистанциране не означава социално дистанциране.

Всички ние трябва редовно и както ни е възможно да проверяваме как са възрастните ни родители, съседи, приятели или близки, които живеят сами или в домове за възрастни хора, за да знаят те колко много ги обичаме и ги ценим.

Всички тези неща са важни винаги, но са още по-важни по време на криза.

И накрая, пандемията на COVID-19 показа нуждата от ефективна и творчески поднесена информация за общественото здраве.

Миналата година СЗО обяви своя пръв Филмов фестивал „Здраве за всички“. Количеството, качеството и разнообразието на постъпилите филми далеч надмина нашите очаквания.

Получихме над 1 300 кандидатури от 110 страни и днес ще обявим краткия списък с 45 превъзходни късометражни филма, посветени на жизненоважни здравни теми.

Ще представим също така членовете на авторитетно жури, което ще разгледа номинациите в краткия списък и ще обяви победителите през месец май.

През следващите няколко седмици всички номинирани в краткия списък филми ще могат да се гледат на нашата интернет страница и във видеоканали в социалните медии.

В тези трудни времена киното и другите средства за масова комуникация не само са изключително въздействащ начин за споделяне на значима здравна информация, но ни дават и един от най-силните лекове – надеждата.

Благодаря ви.