Усложнения от COVID-19 при деца: Какво се крие зад последните данни?

Източник: https://discoveries.childrenshospital.org/category/health-and-parenting/

Превод: Боряна Маринкова

Може би следите в новините. Здравните организации в САЩ и Ню Йорк предупреждават за възпалителен синдром при малък брой деца. Изглежда, че той е свързан с COVID-19 и засяга множество органи в тялото. Лекарите по света съобщават за особености на синдрома на токсичния шок и болестта на Кавазаки, при която кръвоносните съдове, включително коронарните артерии, се разширяват или образуват аневризми. При някои деца се установяват още стомашно-чревни симптоми, прекомерно кръвосъсирване, увреждане на бъбреците или възпаление в сърцето.

На 2 май Международното обединение PICU-COVID-19 свика конференция в Zoom, за да сравни наблюденията сред специалистите. Координираната среща от д-р Джефри Бърнс, Началник на Интензивно отделение в детската болница в Бостън събра експерти от различни области в педиатрията – кардиология, ревматология, инфекциозни заболявания, интензивно лечение и болест на Кавазаки.

Да се тревожим ли?

Участниците направиха преглед на няколко десетки случая в Европа и САЩ (предимно от Източното крайбрежие, но също така и от Средния Запад и Южните щати). Те заключиха, че този възникващ възпалителен синдром е рядко срещан при децата и че повечето деца, които са го развили до момента, са оздравели.„По-голямата част от децата, изложени на коронавирус, нямат изява на заболяване или много леко протичане на заболяването“, казва кардиологът д-р Джейн Нюбъргър, която беше на панелист на 2 май и който ръководи програмата за лечение на Кавазаки в Педиатричната болница в Бостън. „Но ако детето ви развие тежка треска, не се чувства добре, не се храни и не приема течности, не бива да отлагате търсене на медицинска помощ.”

Как да разберем дали детето има този възпалителен синдром?

Тъй като симптомите варират при всяко дете, основното нещо, което трябва да наблюдавате, е  дали има повишена температура и дали детето ви изглежда отпаднало и болно. При децата, чието заболяване включва болест, подобна на Кавазаки, може да се появи обрив, да са с: зачервени очи; зачервени и подути ръце; напукани устни. Тези, чието заболяване включва засяга на гастроинтестиналния тракт, може да се наблюдава диария или подут корем. При някои деца се проявяват болки в ставите. Важно е да се подчертае, че при децата не винаги налице са тревожни респираторни симптоми.

По-голямата част от децата, изложени на коронавирус, не развиват заболяване или при тях се наблюдава много леко протичане на заболяването. Но ако детето Ви развие продължаваща и неповлияваща се треска, изглежда зле, не се чувства добре, на се храни и не приема течности, не бива да отлагате медицинска помощ.

Има много съобщения в медиите за „промени от COVID по пръстите на краката“ – странни промени в цвета, подуване и обриви по пръстите на краката и стъпалата, често без други симптоми. Това не е част от новия синдром, казва д-р Мери Бет Сон, ревматолог от Педиатричната болница в Бостън, която също бе панелист на 2 май. Ако ги видите на крачетата на детето си, това не е причина за тревога. „Това е доброкачествено изменение и е напълно отделно от другите симптоми, които наблюдаваме“, казва д-р Сон.

Интересно е, че участниците отбелязват, че не всички деца, обект на прегледа, са с положителен тест за COVID-19. Причината за това все още не е ясна. Но периода на протичане на заболяването им подсказва, че то е свързано с инфекцията.

Как да се погрижите за детето си?

Някои от децата в прегледа на групата са приети в болница, като при някои е проведено интензивно лечение. Лечението включва антикоагулация за ограничаване на кръвосъсирването и приложение на IV имуноглобулин, кортикостероиди и лекарства, блокиращи IL-1 или IL-6, за ограничаване на възпалението. Някои деца са били само на поддържаща грижа, без лекарства.

Панелистите се съгласиха, че децата, които изглежда имат този възпалителен синдром, се нуждаят от внимателно наблюдение. Педиатри – специалисти по инфекциозни болести, ревматология, интензивно лечение и кардиология трябва да бъдат включени в лечението, за да предвидят и адресират различни аспекти на заболяването.

Участниците в конференцията препоръчаха специфични лабораторни изследвания, които да помогнат за определяне на заболяването. Те също така съветват на децата да се направи ехокардиограма за оглед на сърцето и коронарните артерии. Децата със сериозни сърдечни усложнения ще трябва да се проследяват в по-дългосрочен план.

Защо само някои деца със COVID-19 имат тези усложнения?

Това все още е загадка. Започват проучвания, за да се разгледат генетичните и имунните фактори, които могат да изложат децата на риск. Една от възможностите е имунният отговор към коронавируса по някакъв начин да активира възпалението при деца, които са генетично податливи.

„Възможно е дори антителата, които децата изграждат срещу вируса, да създават имунна реакция в организма“, казва д-р Нюбъргър.

Педиатричната болница в Бостън участва в две проучвания, които могат да помогнат да се отговори на тези въпроси. Д-р Адриен Рандолф, интензивист – педиатър болницата, ръководи общонационално проучване, проследяващо деца със COVID-19, за да определи защо единици от тези деца развиват тежко заболяване. Като част от друго национално проучване с екип, ръководен от д-р Офер Леви, специалист по инфекциозни болести, той проучва как имунната система на хората, хоспитализирани поради COVID-19, реагира на болестта във времето.

Коронавирусът циркулира от седмици. Защо този възпалителен синдром се проявява сега?

Това също остава загадка. Някои засегнати деца, които са с отрицателни резултати при изследване на гърлен секрет, са дали положителни тестове за антитела. Това може да означава, че възпалителните усложнения възникват по-късно при заболяването, когато вирусът вече не може да бъде открит в носоглътката.

Участниците в дискусията призоваха за повече изследвания, за да разберат по-добре този възникващ синдром на COVID при деца – как реагира имунната система на децата, какви генетични рискови фактори носят и защо има толкова много различия в симптомите. Те призоваха и за инвестиции в клинични проучвания и регистри на деца с COVID-19 и деца с новия възпалителен синдром.

„Най-доброто доказателство до този момент ни показва, че децата рядко се разболяват критично от COVID-19 или от този нов синдром“, казва д-р Бърнс. „Искаме да включим пациентите в регистри и клинични изпитвания, за да насърчим медицината, основани на доказателства и по-доброто разбиране на това заболяване.”

Drs. Бърнс, Нюбъргър и Сон (Снимки: Майкъл Годер от Педиатричната болница в Бостън)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *