Ново проучване на ваксината Оксфорд – ваксина със силен имумен отговор срещу коронавирус

Източник: https://www.ox.ac.uk/news/2020-07-20-new-study-reveals-oxford-coronavirus-vaccine-produces-strong-immune-response?fbclid=IwAR1ZDZq2o2jygrNHA5rS_V1IHRhWBgAV1elwVJZV6aEfnYEceIq8bSC2jec
Превод: Боряна Маринкова

Екип от учени от института на Дженър от университета в Оксфорд и ваксинната група на Оксфорд направиха следващата стъпка към откриването на безопасна, ефективна и достъпна ваксина срещу коронавирус.

Резултатите от изпитването във фаза I / II, публикувано днес в научното списание The Lancet, показват, че няма съображения за проблеми с безопасността, а ваксината предизвиква силни имунни отговори в двете вериги на имунната система.

Ваксината провокира Т-клетъчен отговор в рамките на 14 дни след ваксинацията (бели кръвни клетки, които могат да атакуват клетки, заразени с вируса на SARS-CoV-2), и отговор на антителата в рамките на 28 дни (антителата са в състояние да неутрализират вируса, така че той да не може инфектират клетките).

По време на проучването в участниците, които са ваксинирани, са открити неутрализиращи антитела, които са били предложени от изследователите като важни за защитата на организма и тези отговори са най-силни след бустер доза, като 100% от кръвта на участниците има неутрализираща активност срещу коронавируса. Следващата стъпка в проучването на ваксината е да се потвърди, че тя може ефективно да се предпази от инфекция на SARS-CoV-2.

Данните от фаза I / II за нашата коронавирусна ваксина показват, че тя не е предизвикала неочаквани реакции и има подобен профил на безопасност като други ваксини от този тип. Имунните отговори, наблюдавани след ваксинацията, са в съответствие с това, което показаха предишни проучвания върху животни, свързани със защита срещу вируса SARS-CoV-2, въпреки че трябва да продължим с нашата строга програма за клинични изпитвания, за да потвърдим това и при хора.

“Ние отчетохме най-силния имунен отговор при 10-те участници, които получиха две дози ваксина, което показва, че това може да е добра стратегия за ваксинация“, продължава професор Полард.

Проучването във фаза I / II на Обединеното кралство започна през април, като тестваше коксовирусната ваксина Оксфорд ChAdOx1 nCoV-19. Екипът започна разработване на ваксина срещу глобалната заплаха през януари 2020 г. и работи в условия на безпрецедентна спешност в състезанието срещу коронавируса.

По време на фазата I / II изпитването ваксината е оценена при повече от 1000 здрави възрастни доброволци между 18 и 55 години в рандомизирано контролирано проучване. Подмножество от тези доброволци (10 души) получиха две дози от ваксината. Между 23 април 2020 г. и 21 май 2020 г. 1077 доброволци са ваксинирани с ChAdOx1 nCoV-19 или плацебо ваксина MenACWY. Не са регистрирани сериозни нежелани събития за здравето, свързани с ChAdOx1 nCoV-19.

Тези окуражаващи резултати подкрепят по-нататъшната оценка на тази кандидат ваксина в нашата продължаваща мащабна програма Фаза III, която все още е необходима за оценка на способността на ваксината да защитава хората от COVID-19.

Университетът в Оксфорд работи с базираната в Обединеното кралство световна биофармацевтична компания AstraZeneca за по-нататъшното развитие, широкомащабното производство и потенциалното разпространение на ваксината Covid-19, като плановете за клинично развитие и производство на ваксината Оксфорд напредват в световен мащаб. Проектът е допълнително стимулиран с 84 милиона британски лири държавно финансиране, за да се ускори разработването й.

“Междинните резултати от фаза I / II ни обнадеждават, защото показват, че AZD1222 генерира бърз отговор на антитела и Т-клетки срещу SARS-CoV-2. Въпреки че ни предстои още много работа, получените към момента данни увеличават нашата увереност, че ваксината ще работи и ни позволяват да продължим плановете си да произвеждаме ваксината в мащаб за широк и равностоен достъп по целия свят“, казва Мене Пангалос, изпълнителен вицепрезидент на Биофармацевтични изследвания и разработки в AstraZeneca.

Оксфорд и AstraZeneca си сътрудничат с клинични партньори по целия свят като част от глобална клинична програма за изпитване на ваксината Oxford. Глобалната програма е съставена от фаза III изпитване в САЩ, в която са записани 30 000 пациенти, педиатрично проучване, както и изпитвания фаза III в страни с нисък и среден доход, включително Бразилия и Южна Африка, които вече са в ход.

AstraZeneca остават ангажирани да изпълняват ангажиментите си за широк и равен достъп до ваксината, ако клиничните изпитвания в късен етап се окажат успешни. Към момента са договорени ангажименти за доставка на повече от 2 милиарда дози от ваксината с Обединеното кралство, САЩ, Европейският алианс за ваксини за приобщаване (IVA), Коалицията за подготвеност за епидемия (CEPI), Агенцията за ваксини Gavi и Института за серум в Индия.

Бизнес секретарят Алок Шарма каза: „Днешните резултати са изключително обнадеждаващи, като ни приближават една крачка към откриването на успешна ваксина за защита на милиони животи във Великобритания и по целия свят. Подкрепена с 84 милиона британски лири правителствената инвестиция за развитието и производството на ваксината, бързината и презицността, с която работи Университетът в Оксфорд, са изключителни. Много съм горд с постигнатото досега.

“Кейт Бингам, председател на британската работна група по ваксини, заяви: „Обединеното кралство има щастието да има такива изключителни академични новатори, които работят заедно с много опитен световен екип в AstraZeneca. Това партньорство работи с изключителна скорост, за да докаже безопасността и клиничната ефективност на ваксината за  защита на хората срещу инфекция COVID-19.”