Новият коронавирус е устойчив в продължение на часове върху различни повърхности

Връзка към оригиналната статия – https://www.nih.gov/news-events/news-releases/new-coronavirus-stable-hours-surfaces?fbclid=IwAR0Lejuxfc99UrSXbj6NMPVUVART2mqEDQCHe5ZFPdCykzYIePL6-y9hoxk

© Превод: Диана Шейтанова

Устойчивостта на SARS-CoV-2 е подобна на тази на оригиналния ТОРС вирус.

Какво?

Според ново изследване на учени от Националните здравни институти, CDC, UCLA и от университета Принстън, публикувано в сп. „Медицински журнал на Нова Англия“, вирусът, който причинява коронавирусното заболяване 2019 (COVID-19), е устойчив от няколко часа до дни в аерозоли и върху различни повърхности. Учените са открили, че тежкият остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2) се задържа в аерозоли до три часа, до четири часа върху медни повърхности, до 24 часа върху картон и от два до три дни върху пластмаса и неръждаема стомана. Резултатите осигуряват ключова информация за устойчивостта на SARS-CoV-2, който причинява болестта COVID-19, и предполагат, че хората могат да прихванат вируса от въздуха и след докосване на заразени предмети. Информацията от изследването беше широко разпространена през последните две седмици, след като изследователите качиха съдържанието му на сървър за предпечат, за да могат бързо да го споделят с колеги.

Учените към НЗИ от Националния институт по алергии и заразни болести (NIAID) на Монтана в лабораториите на Скалистите планини сравниха как околната среда влияе върху SARS-CoV-2 и върху SARS-CoV-1, който причинява ТОРС. SARS-CoV-1, както и неговият наследник сега, циркулираше по целия свят, появи се от Китай и зарази повече от 8 000 души през 2002 и 2003 г. SARS-CoV-1 беше изкоренен чрез интензивно проследяване на контактите и мерки за изолиране на случаите и от 2004 г. насам няма появили се нови случаи. SARS-CoV-1 е човешкият коронавирус, който е най-близко свързан със SARS-CoV-2. В изследването за стабилност двата вируса се държат по сходен начин, което за съжаление не обяснява защо епидемията от COVID-19 придобива много по-големи размери.

Проучването на НЗИ се опитва да имитира разпространението на вируса от заразен човек върху ежедневни повърхности в домакинството или здравните заведения, например чрез кашлица или докосване на предмети. След това изследователите проследяват колко дълго вирусът остава заразен върху тези повърхности.

Учените подчертават допълнителни наблюдения от тяхното проучване:

  • Ако жизнеспособността на двата коронавируса е сходна, защо SARS-CoV-2 резултира с повече случаи? Наличните доказателства предполагат, че хората, заразени със SARS-CoV-2, може да разпространяват вируса, без да го разпознават или преди да разпознаят симптомите. Това ще направи мерките за контролиране на заразата, които бяха ефективни срещу SARS-CoV-1, по-малко ефективни срещу неговия наследник.
  • За разлика от SARS-CoV-1, повечето вторични случаи на разпространение на SARS-CoV-2 се появяват в обществени учреждения, отколкото в здравни заведения. Въпреки това здравните заведения са уязвими на внасяне и разпространение на SARS-CoV-2, като устойчивостта му в аерозоли и върху повърхности по-скоро допринася за разпространението на вируса в здравните заведения.

Откритията потвърждават насоките от официалните здравни специалисти да се използват предпазни средства, сходни с тези за предпазване от инфлуенца и други респираторни вируси, за да се предотврати разпространението на SARS-CoV-2:

  • Избягвайте близък контакт с болни хора.
  • Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си.
  • Останете си вкъщи, ако сте болни.
  • Прикривайте се с кърпичка, когато кашляте или кихате, и след това изхвърлете кърпичката в боклука.
  • Почиствайте и дезинфекцирайте често използваните предмети и повърхности, използвайки стандартен почистващ спрей за домакинството или мокри кърпи.

Статия

Н ван Дормален и др. „Устойчивост на HCoV-19 (SARS-CoV-2) в аерозол и върху повърхности в сравнение със SARS-CoV-1“. Сп. „Медицински журнал на Нова Англия“. DOI: 10.1056/NEJMc2004973 (2020).

Кой

Д-р Антъни С. Фаучи – директор на NIAID – и д-р Винсънт Мюнстер – главен изследовател в Лабораторията по вирусология на NIAID – са на разположение за коментари по това проучване.

Съдържанието на тази статия описва основни открития от проучване. Основното проучване увеличава нашето разбиране за човешкото поведение и биология, което е фундаментално за напредъка за нови и по-добри начини за предпазване, диагностициране и лечение на болестта. Науката е непредвидим и постоянно развиващ се процес – всяка научна статия се основава на минали открития, появили се често по неочакван начин. Повечето клинични възходи не биха били възможни без познанието от фундаменталните основни проучвания.

NIAID провежда и подкрепя проучвания – чрез НЗИ в САЩ, както и по целия свят – за да изучава причините за инфекциозните и имуно-медиираните заболявания и да се развият по-добри средства за предотвратяване, диагностициране и лечение на тези болести. Нови публикации, факт листи и други свързани с NIAID материали са на разположение в уебстраницата на NIAID.

Относно Националните здравни институти (NIH):NIH – националната агенция за медицински проучвания, включва 27 института и центрове и е част от Министерството на здравеопазването и социалната политика на САЩ. NIH е първичната федерална агенция, която провежда и подкрепя основни, клинични и транснационални медицински проучвания и изследва причините, лечението и лекарствата както за често срещани, така и за редки заболявания. За повече информация относно NIH и техните програми посетете www.nih.gov.