Насоки на Европейската лига за борба с ревматизма (EULAR) за пациентите с ревматични мускулно-скелетни заболявания в периода на разпространение на COVID-19

Източник: https://www.eular.org/eular_guidance_for_patients_covid19_outbreak.cfm?fbclid=IwAR1fWFzIKLnXb12EqPWyL6D5sMoYYRamrccI9AdSQeO8OdZCnjjN6Oluun8

Превод: Надя Радулова

В периода на разпространение на COVID-19 е твърде вероятно да възникнат въпроси и да се породи тревога във връзка с хората, страдащи от ревматични мускулно-скелетни заболявания, които приемат имуносупресори, например биологични препарати, инхибитори на Янус киназата (JAK инхибитори), стероиди и конвенционални, модифициращи болестта антиревматични лекарства (DMARD) като Метотрексат. 

Имуносупресорите са важни за предотвратяване на влошаването на ревматичните мускулно-скелетни заболявания. Ако прекратите приема, възможно е да се наблюдава влошаване на състоянието. По отношение на ефекта, който въпросните медикаменти оказват върху развитието на COVID-19, все още не знаем достатъчно, за да дадем категорична препоръка. Все пак ви съветваме да не прекратявате приема на лекарствата и да не намалявате предписаната ви доза, освен ако вашият лекар не ви посъветва друго във връзка с конкретно възникнала ситуация. 

В случай че имате запазен час за рутинна консултация с вашия лекар-ревматолог, би било разумно да го/я попитате до каква степен е важен този преглед, възможно ли е да бъде отложен или пък проведен по телефона или по друг дистанционен начин. Подобна възможност зависи от разпоредбите в различните здравни системи. 

Ако се появят симптоми като треска или упорита кашлица, е възможно да се наложи да бъдете тествани за COVID-19. При подобна симптоматика, следвайте националните разпоредби за връзка със здравните служби – най-често чрез горещи телефонни линии. 

В зависимост от резултатите, ако тестът за COVID-19 е положителен, ще трябва да преустановите лечението с биологични препарати, както следва да се постъпи в случай на каквато и да било активна инфекция. Терапията ще бъде подновена след излекуването на инфекцията. Моля, обсъдете с вашия ревматолог този казус. Можете да продължите приема на стероиди според предписанието, но това отново трябва да бъде обсъдено с вашия ревматолог. 

Междувременно, ако все още не сте го сторили, би било разумно да си направите нужните ваксини или да се реваксинирате според препоръките на EULAR и на съответните национални програми за имунизация, като в момента приоритетни са ваксините срещу грип, но също така срещу коклюш и пневмококови инфекции. 

EULAR  ви съветва най-напред да се запознаете с указанията, предложени от съответните национални здравни системи, и да ги съблюдавате, тъй като те са съобразени със спецификите на съответните региони и с актуалната за момента информация. 

Няколко прости мерки, които могат да помогнат на вас, семейството ви и приятелите ви да съхраните здравето си: 

– Мийте си ръцете много често със сапун и вода в продължение на 20 секунди. Подсушавайте ги добре след всяко миене;

– Избягвайте да докосвате лицето си;

– Кихайте и кашляйте в лакътя си или в кърпичка, която след това изхвърляйте на безопасно място; 

– Използвайте кърпички за еднократна употреба;

– Ако сте болни, носете маска. Не е необходимо да носите маска, ако нямате симптоми. Използването на маска не е стопроцентова защита от предаването на вируса, но ви напомня да не докосвате лицето си, а и предупреждава околните, че е възможно да не се чувствате добре;

– Спазвайте социална дистанция, особено от хора, които изглеждат болни, напр. кихат или кашлят;

– Избягвайте да се придвижвате с градски транспорт, особено ако е натоварен. Избягвайте струпванията на много хора. 

Не предприемайте пътувания до определени точки на света, освен ако не са особено наложителни. За да се ориентирате кои географски райони не е препоръчително да бъдат посещавани в момента, потърсете предоставената от съответните здравни власти информация.

© Превод от английски: Надежда Радулова