COVID-19: Предложения за лечение на пациенти, които в момента са на терапия за безплодие или желаят да забременеят

Източник: https://www.asrm.org/covid-19-suggestions-on-infertility-patients?fbclid=IwAR1t95C0F4nAJhWaLJGLKHRmy7X9j4cKU_d40treKkcRqspQnlOpjR2zEXo

Превод: Анастасия Виденова

Тъй като новият коронавирус (COVID-19) се разпространява по целия свят, вкл. и в САЩ, нашата професионална общност, политиците и обществеността като цяло търсят варианти за администриране на пациентите, които в момента са подложени на лечение на безплодие или които планират да започнат такова.

В момента много малко се знае за влиянието на COVID-19 върху репродуктивните методи за оплождане и бременността. Има доклади за жени, тествани положително за COVID-19, родили незаразени бебета (1,2). Тези данни са успокояващи, но трябва да се тълкуват с повишено внимание предвид малкия брой пациенти. Други форми на коронавирус (3, 4) се свързват с повишени нежелани резултати по време на бременност, но все още няма налични данни, специфични за COVID-19. Следва да се подчертае, че коронавирусите нямат връзка с вируса ZIKA, за който обаче има много ясни заключения за бременността и развитието на плода. Предвид информацията, която имаме, макар че би било разумно за лица с потвърдена или предполагаема инфекция с COVID-19 да избегнат да забременяват, изглежда няма причина за тревога за вече бременните жени.

И все пак подходете с повишено внимание: пациентите, за които има голяма вероятност да имат COVID-19 (висока температура и/или кашлица, задух и ИЛИ контакт на по-малко от 1,20 м от потвърден пациент с COVID-19 и начало на проявяване на симптоми до 14 дни след контакт, ИЛИ положителен резултат за COVID-19), включително и тези, които планират да използват донори на яйцеклетки, донори на сперма или сурогатна майка, трябва да се опитат да избегнат забременяване. Ако са в период на активно лечение на безплодие, предлагаме на тези пациенти да обмислят вариант със замразяване на всички яйцеклетки или ембриони и да не пристъпват към ембриотрансфер, докато последващ тест не покаже, че вече не са болни. Моля, обърнете внимание, че тази препоръка не се прилага непременно когато има само подозрение за COVID-19, тъй като симптомите на COVID-19 са много подобни на други, по-често срещани форми на респираторни заболявания. Американското дружество по репродуктивна медицина (ASRM) и Асоциацията за репродуктивни технологии (SART) препоръчват всички членове и техния персонал ежедневно да четат насоките за пътуване, предоставени от Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, тъй като се очаква те често да се променят (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/index.html). Препоръките се отнасят както за мъжете, така и за жените. Пациентите, пътували на дълги разстояния, за да получат медицинско обслужване, е добре да помислят как да получат копия от медицинската си документация, в случай че трябва да прехвърлят последващите здравословни грижи на лекар по адрес на местоживеене.

ASRM и SART остават загрижени, че ограниченията за пътуванията поради вируса могат да накарат родителите, които използват сурогатна майка, да не могат да се присъединят своевременно към новороденото. Затова силно насърчаваме всички бъдещи родители чрез сурогатна бременност, прависти, организации и програми, които уреждат тези договорености, незабавно да предприемат необходимите стъпки за идентифициране на семействата, които могат да бъдат засегнати от този проблем, и да разработят план за действие при непредвидени ситуации в случай, че за тези бебета трябва да се поемат грижи след раждането им. От клиниките, членки на ASRM/SART, които работят със сурогатни майки и бъдещите родителите, за които се износва това бебе, се изисква да се свържат с пациентите си и с онези организации и програми, които уреждат практически сурогатната бременност, за да насърчат всички страни да предприемат необходимите стъпки.

И накрая, всички специалисти по репродуктивно здраве и техните пациенти се насърчават да спазват указанията от държавните и местни здравни служби и да са запознати с най-новите указания и последни актуализации, публикувани в интернет страницата на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) и Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) във връзка с най-новите научни разработки, свързани с пандемията COVID-19.